Szabadtartásos baromfinevelésről
PDF Nyomtatás E-mail

    R01010162.JPGMagyarországon a hagyományos baromfitartásnak régre visszanyúló hagyományai vannak, szigorú szabályozás mellett újra elterjedt a szabadtartású baromfinevelés. A megnevezés hallatán nem egy teljesen új rendszerre kell gondolni, hanem a régi, hagyományos baromfihizlalás új, szabályozott keretek között történő alkalmazására.

A szabadtartás lényege egy kétfázisú nevelési rendszer, ahol az előnevelés ideje alatt a madarakat zárt épületben tartjuk, majd az ezt követő időszakban a nevelés többnyire zöld növénytakaróval fedett szabadkifutós területre alapozott. A szabadtartásos baromfinevelésben összekapcsolódó hagyományos tartás és korszerű nevelési technológia mellett a kívánt végtermék csak szigorú minőségi takarmányozással valósítható meg. R01010166.JPG

A szabadtartásos baromfitartási és takarmányozási programok lehetőséget kínálnak a kereskedelmi méretű, de nem iparszerű körülmények között gazdálkodók számára, hiszen ez nem más, mint a hagyományos háztáji gazdálkodás alternatív formája. A szabadtartásos baromfi nevelés lehetőséget teremt a meglévő háztáji gazdálkodás hagyományainak felhasználására és annak továbbvitelére. Magyarországon a szabadtartású baromfinevelés népszerűségét növelheti, hogy nem igényel jelentős beruházást, viszont nem nélkülözheti a jó tartási körülményeket, az állatok igényeit biztosító tartástechnológiát, és az állategészségügyi, illetve járványvédelmi előírások szigorú betartását.